• Telefon: 0630 8500 808
  • Elérhetőek vagyunk: H – P 8:00 – 18:00
  • e-mail: sos@soskartevo.hu
  • Ügyelet: 0-24 órában. Visszahívjuk.
Rágcsáló irtás

A rágcsálókról

A rágcsálók az emlősök legtermékenyebb rendje a bolygón, mely a teljes emlősállomány kb. 40% -át teszik ki. Ezek az ellenálló kártevők több mint 65 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki, és kis méretük, gyors szaporodási ciklusuk és sokféle étel fogyasztás képessége miatt tudnak túlélni. Folyamatosan növekvő metsző foggal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy szájukat rendben tartva állandóan rágniuk kell. A háztulajdonosok számára ez jelentős problémát jelent, mivel az állatok egészségmegőrzése miatt megrághatják otthonának szerkezetét. 

Otthon az otthonában

A leggyakoribb rágcsálók közé tartoznak az egerek, patkányok. Az egerek és patkányok annyira szorosan kapcsolódnak az emberiséghez, hogy házi rágcsálóknak nevezik őket. Mint minden állatot, a rágcsálókat is az a vágy ösztönzi, hogy kielégítsék alapvető szükségleteiket. Az étel, a víz, a menedék és a meleg vonzza őket otthonába.

Súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek

A rágcsálók jelenlétére utaló jelek között van az ürülék valamint a vizelet szaga. A helytelen szennyvízkezelés fenyegetése az egyik legjelentősebb probléma, amelyet a rágcsálók fertőzése okoz. A nem megfelelő hulladékkezelés olyan betegségeket is okozhat, mint a Hantavírus. Az ürülék által terjesztett egyéb betegségek közé tartozik a bubópestis, a szalmonella fertőzés és a patkány-harapás láz. Számos más betegséget is okozhatnak az ektoparaziták, például a bolhák és kullancsok, amelyek rágcsálók testén tartózkodnak. 

Rendkívül romboló behatolók

Nemcsak gyorsan károsítják otthonát, mint hanem veszélyeztetik az egészségét. A rágcsálók megrághatják az elektromos vezetékek bevonatát így rövidzárlatot okozva. Az egereknek és patkányoknak számos esteben tulajdonítottak épülettüzet. A rágcsálók szinte bármilyen anyagot átmetsznek éles fogaikkal. A fogak túlzott növekedésének megakadályozása érdekében folyamatosan rágni és rágni kell. A háztartási anyagok, mint a szövet, papír, szigetelés és karton, ideálisak a fészeképítéshez. Az Ön otthonának minden részében hajlamosak kárt tenni.

Félelmetes ellenfél

A rágcsálókkal való fertőzés kezelését számos tényező megnehezíti. Ezeknek az állatoknak a képessége, hogy akár ¼ hüvelyk méretű területeken is átbújhatnak, azt jelenti, hogy számos belépési pont található a házában. Miután megjelentek az Ön otthonában, gyakorlatilag lehetetlen megvédeni ételeit ezektől az állatoktól, mivel azok fel tudnak mászni a falakon, és szinte bármilyen nemfémes anyagot át tudnak rágni.

Gyors szaporodás

A nőstény rágcsálók, mint például az egerek, egy alomban akár 15 kölyköt is szülhetnek, ami akár tíz alom is lehet évente. Egy nőstény 150 utódot hozhat létre egy évben, és a nőstény egerek születésétől számított hat héten belül megkezdhetik a szaporodást. Nem tart sokáig, amíg a rágcsáló populáció drasztikusan elszaporodik. 

Megelőzés, védekezés

Az önálló írtás szinte lehetetlen. Ha rágcsálót észlel lakásában, vegye fel a kapcsolatot az SOS Kártevő® szakértőivel. Szakértelmünkkel megakadályozzuk és megelőzzük rágcsálók további elterjedését.